Ecopsychologie: 365 dagen Verbinden met de Natuur: Gelukkig worden door verbinding maken


22 september 2011

Dag 59: Gelukkig worden door verbinding maken

Hoeveel mensen zijn er nu eigenlijk daadwerkelijk in staat om echt verbinding met elkaar te maken? Weten we wel wat ervoor nodig is om ons te verbinden aan een geliefde, een broer of zus, een vriend of vriendin? Wat staat er toch in de weg van een goede verbinding?

Verbinding maken met dieren lijkt ons makkelijker af te gaan. In deze blog schreef ik over paardencoaching. Nu heb ik in mijn leven wel een paar jaar paardrijlessen gevolgd, maar nu begrijp ik pas wat ervoor nodig is om één te worden met het paard. Vol bewondering kan ik Anky van Grunsven aanschouwen die helemaal één is met haar dier. Die eenheid is zo magistraal dat iedere leek het kan zien en voelen, zo tastbaar is het.

In den beginne draait allemaal om vertrouwen en respect. Je benadering moet dit meteen al uitstralen, het daadwerkelijk contact leggen volgt daarna. Als het dier jou uitkiest om mee te gaan, heb je contact gemaakt. Vanuit een gevoel van innerlijke vrede heb je het overtuigd. Als het paard zich overgeeft omdat het op jou vertrouwt, dan kun je ervan uitgaan dat je open en eerlijk naar het dier bent en geen dubbele agenda hebt. (zie hier een prachtig filmpje over een man die speelt met vrije wilde paarden).

Willen we te graag onze zin doordrijven dan zal het paard de benen nemen. En als we te onrustig zijn of niet in onszelf geloven, dan gelooft het paard ook niet in ons en neemt het afstand. Als we het wantrouwen, krijgen we wantrouwen retour.

Deze wijsheid is ook van toepassing op de verbinding die wij mensen onderling maken. De mensen met wie we omgaan reageren op exact dezelfde manier als wij extra ballast met ons meedragen.

Het mooie van de natuur is, dat er geen woorden worden gebruikt waarmee het kan oordelen en veroordelen. Er bestaat alleen gevoel. Er zijn zintuigen, waarmee een paard in dit geval het een en ander opvangt, en daar meteen op reageert.

Wij reageren op taal, maar ook op lichaamshouding en meegebrachte energie. En onze taal en gedrag zijn meestal onzuiver. Er staat zoveel rommel (emoties, een verleden, overtuigingen, aannames, verwachtingen) tussen mensen in, dat het bijna onmogelijk lijkt om een veilige verbinding aan te gaan. Het lijkt ons alleen goed af te gaan als we een pasgeboren baby in onze armen hebben, waar we helemaal niets aan verbinden en niets van verwachten en die mag zijn wie het is. De onvoorwaardelijke liefde zorgt voor de diepe verbinding.

Pas op het moment dat het me lukte om vrij van oordelen, opdrachten en emoties, een paard te benaderen, kreeg ik het vertrouwen en wilde het zelfs graag (onaangelijnd) met mij meelopen. Ik maakte echte verbinding op dat moment vanuit mijn vrije zelf. Als je jezelf zo goed vrij kunt maken van hiervoor genoemde rommel, dan pas kun je optimaal verbinden. Als er geen afhankelijkheid meer is van woorden of gedachten, dan ervaar je het echte bewustzijn en daarmee de zuivere verbinding.

Een vrije staat van zijn is de meest ideale staat om een diepe verbinding met een ander levend wezen te maken. Vanuit deze staat is alles mogelijk, zelfs vergeving. Als je zelf vrij bent, kun je de ander accepteren zoals deze is. Je geeft de ander de ruimte om in dezelfde staat van Zijn te komen. Dit geeft het gelukzalige gevoel van eenheid en saamhorigheid.

Wordt vervolgd.

Françoise Vaal

Voor counselling in de natuur klik hier

Voor de terugnaarjenatuur wandeling zondag 25-9-11 klik hier

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Dagboek, Dieren, ecopsychologie, emoties, natuur, zintuigen

Een Reactie op “Ecopsychologie: 365 dagen Verbinden met de Natuur: Gelukkig worden door verbinding maken

  1. Pingback: Ervaring weergegeven door Françoise Vaal in haar blog “terugnaarjenatuur” | Being With Horses

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s