Ecopsychologie: 365 dagen verbinden met de natuur: Veroveren of imiteren


23 december 2011

Dag 143: Veroveren of imiteren

Je hoeft maar een museum in te lopen, waar dan ook ter wereld, en de geschiedenis van het veroveren van land komt naar voren. Het exploreren van onbekende gebieden lijkt ons in het bloed te zitten, en dan bedoel ik nog niet eens ´wij, Nederlanders´. Het zit ieder mens in het bloed. Het zoeken naar nieuwe mogelijkheden om land te verbouwen, zoeken  naar nieuwe plekken om je vee te laten grazen, of gewoon nieuwsgierigheid naar het onbekende.

De meesten gaan af en toe op vakantie om een nieuwe horizon te zien en sommigen proberen gevaarlijke plekken te bedwingen. Zo zag ik een aantal dagen geleden een video van de ´human bat´. Een man die in een soort van vleermuispak zichzelf van een berg stort en zo met zeer grote snelheid door een canyon ´vliegt´. Ik geloofde mijn ogen niet!

Is dit een voorbeeld van uit de band willen springen, aandacht vragen of de natuurwetten doorgronden, gebruiken en weerstaan? Misschien wel allemaal tegelijk. Het is een menselijke ontdekkingstocht naar natuurlijke mogelijkheden die, in dit geval, vogels allang hebben benut. In die zin is de natuur ons voorbeeld.

Bergbeklimmers zijn net steenbokken, alhoewel laatstgenoemden nog steeds veel makkelijker over hoge richels lopen. In bungeejumpers zie ik diverse vogels die zich naar beneden laten vallen alvorens ze hun vleugels spreiden en wegvliegen. Dat laatste kunnen we alleen maar imiteren met een parachute. Speedboten die met grote snelheid over het wateroppervlak scheren zouden vogels kunnen imiteren die hetzelfde doen om vis te ontwaren. Een beetje jammer dat er nog steeds veel herrie komt kijken bij de menselijke uitvinding.

Maar gaat het nu om overmeesteren van wetten van de natuur, of er optimaal gebruik van leren maken en het imiteren? Misschien valt er voor beide iets te zeggen. Ons ego wordt natuurlijk gestreeld als wij iets kunnen dat normaliter niet voor onze soort is weggelegd. Tegelijkertijd verwonderen we ons over organismen en dieren die dingen hebben uitgevonden waar wij niet aan kunnen tippen. Dus willen we dan gewoon beter zijn dan de natuur, of kunnen we het bewonderen, ervan leren en het op de best mogelijke manier imiteren?

Wordt vervolgd.

Francoise Vaal

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Dagboek, De Aarde, Dieren, ecopsychologie, natuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s