Het geheim van geduld – 365 dagen verbinden met de #natuur – #ecopsychologie


19 januari 2012

Dag 156: Het geheim van geduld

Als ik één eigenschap niet van mijn moeder heb geërfd, dan is het wel geduld. Zij kon uren achter de naaimachine zitten en ingewikkelde dingen maken of lastige patronen breien. Ook haalde ze het rustig weer uit als het niet naar haar zin was en begon opnieuw. Zonder veel verbaal vertoon. Ik heb een naaimachine (een wonder dat hij nog nooit uit het raam is gevlogen), maar breien heb ik op de lagere school al opgegeven.

Het lijkt of ongeduld een typisch menselijk ding is. Als ik in de natuur om me heen kijk dan zie ik overal geduld. Vanmiddag nog zag ik een valk bidden boven een weiland; hij vloog weer een stukje verder, wederom bidden, en dat ging zo even door, zonder resultaat. Op tv zag ik gister een paar hongerige wolven die met engelengeduld probeerden een moeder beer en welp te scheiden. Ze houden pas op als de kans van slagen echt miniem is, maar het betekent niet dat ze opgeven. Daar heb ik enorm respect voor.

In Nieuw-Zeeland was ik zeer gecharmeerd van zeer geduldige muggenlarven (Te Anau glowworms) die kunnen opgloeien (bioluminescentie) om zo prooien (kevertjes, vliegjes) te lokken die vervolgens in hun nauwkeurig gesponnen plakdraadjes vliegen. Met velen bevinden ze zich in een grot, blauwe loklichtjes producerend en wachten…en wachten… en wachten tot ze iets vangen.

Een fenomenaal staaltje geduld. En dat terwijl ze ook nog niet eens heel lang leven. Ze zijn 6 tot 9 maanden een larve, worden dan een volwassen vlieg en leven nog 3 (!) dagen alleen ter voorplanting. En het hele circus begint opnieuw.

Mijn eigen ongeduld in het leven moet duidelijk een beetje gerelativeerd worden als ik aan ze denk. Waarom dat ongeduld? Waar maak ik me druk om als de computer niet snel genoeg is, of er een langzame vrachtauto voor me zit, of de hond niet door wil lopen?! Het is tenslotte allemaal negatieve energie. De hele natuurlijke wereld zit vol met geduld en positieve energie. De natuur geeft niet op, maar probeert steeds opnieuw totdat het succes heeft.

Stiekem hoop ik dat een voorouder me dat ongeduldige gedrag heeft meegegeven, want dan kan ik er tenminste niets aan doen. Maar eigenlijk ben ik bang dat het gewoon aangeleerd menselijk gedrag is…. dat je moet afleren.

Wordt vervolgd.

Francoise Vaal

Voor counselling en coaching in de natuur klik hier

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Dagboek, Dieren, ecopsychologie, emoties, natuur

Een Reactie op “Het geheim van geduld – 365 dagen verbinden met de #natuur – #ecopsychologie

  1. E n larve voedt zich enkele weken, met tot 500 bladluizen, verpopt vervolgens en ontwikkelt zich 4 5 dagen later tot volwassen lieveheersbeestje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s