Een betere wereld creëren met de zintuigen – 365 dagen verbinden met de #natuur – #ecopsychologie


9 februari 2012

Dag 177: Een betere wereld creëren met de zintuigen

Dat mensen nog lang niet klaar zijn met asociaal worden blijkt uit het artikel “Honden grijpen Bussumse, eigenaren lopen door” dat ik onlangs las. Een 73-jarige dame werd omver gelopen door twee honden en brak daarbij haar enkel. Het feit dat de 3 mensen die de honden begeleidden niets deden om de oude dame te helpen, doet de nekharen omhoog komen.

Geen enkele verantwoordelijkheid voelden de hondeneigenaren, boden geen hulp, hielpen haar niet overeind en belden ook geen ambulance. Hoe ver moet het nog gaan?

Eens te meer blijkt uit dit voorval hoe de wereld verindividualiseert en dat we alleen gefocust zijn op het eigen belang. Voor dit egocentrische gedrag zijn wij echter met zijn allen verantwoordelijk. We doen allemaal mee aan het denken aan ons eigen welbevinden en concentreren ons op het vergaren van alles wat maar comfortabel is. Je verantwoordelijk voelen voor anderen of voor de samenleving past niet in het mentale plaatje dat we hebben van onze gemeenschap.

Door het Ik-tijdperk raken we steeds verder af van een samen-leving. Wij hebben geen idee dat we een aandeel hebben in een groter systeem, en dus verantwoordelijk zijn voor ons deel in dat geheel. We gunnen onszelf alles, maar anderen niets.

De belangrijkste les die we moeten leren is dat we naast het nemen en consumeren, ook iets bijdragen aan de samenleving. Helaas zijn we verworden tot consumenten. Ons wereldbeeld bestaat alleen nog uit de gedachte: wat moet ik kopen en hebben? We eten te veel, drinken te veel, kopen te veel, gebruiken teveel medicijnen, omdat we zelf niet meer voelen wat goed voor ons is. We hebben ons afgesloten van onze eigen natuur. Economische belangen gaan voor sociale belangen en dit zorgt voor de verarming van de samenleving.

Ondanks dit doemscenario zijn er toch manieren om ons gedrag te veranderen. Mooie voorbeelden van co-creatie en sociaal gedrag zijn te vinden in de natuurlijke ecosystemen.

De natuur is in feite één groot werkend geheel, waarin alle organismen een functie hebben. Ze nemen niet alleen van het systeem, maar geven er ook aan terug. Ze gebruiken en worden gebruikt. Dat maakt dat het een perfect systeem is waarin alles een plek heeft.

Als de mens in staat is om van de natuur te leren en werkelijk te ervaren hoe systemen samenwerken en wat onze plek in het geheel is, dan zouden we in staat moeten zijn om win-win situaties te creëren.

Allereerst is het van belang dat we onze eigen natuurlijke zintuigen weer gaan herkennen. We moeten onze gevoelens dat we een vitale rol spelen in een groter geheel naar voren laten komen. Het is uiterst belangrijk dat we onze natuurlijke zintuigen gaan vertrouwen en gaan volgen wat ons van nature goed voor ons is, aantrekkelijk dus. Wanneer we synchroniseren met onze zintuigen en daadwerkelijk de voordelen gaan ervaren van het behoren tot een groter natuurlijk systeem, dan kunnen we samenwerking en co-creatie bereiken.

De natuur kan ons leren hoe we moeten samenwerken en hoe we onze zintuigen moeten volgen om te leren wat echt aantrekkelijk en goed voor ons is. De natuur werkt al miljarden jaren op deze manier. Hierdoor leert het ons hoe we onze eigenwaarde terug vinden, hoe we onze authenticiteit ruimte kunnen geven en hoe we anderen de ruimte kunnen geven om zichzelf te zijn.

Als dit gerealiseerd is, zal er een gezamenlijk gevoel van verantwoordelijkheid voor het systeem (cultuur en natuur) ontstaan. Dat wat je bijdraagt aan het systeem, zal het systeem je ook weer teruggeven. In het geval van eerdergenoemde hondenbezitters: als je geen verantwoordelijkheid neemt, voelt het systeem zich niet verantwoordelijk voor jou. Ofwel: je zult krijgen wat je geeft. Niets dus.

Wordt vervolgd.

Françoise Vaal

 

Gecoacht worden door de natuur? Klik hier

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Dagboek, De Aarde, ecopsychologie, natuur, zintuigen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s