#Welzijn vergroten door herstel verbindingen – 365 dagen verbinden met de #natuur – #ecopsychologie


1 maart 2012

Dag 198:  Welzijn vergroten door herstel verbindingen

We kennen haar van haar onderzoek naar chimpansees, maar haar invloed is veel breder. Ze heeft een grote invloed op het welzijn van de wereld met haar holistische aanpak van natuurbescherming en het welzijn van mensen. Vele jaren geleden werd haar duidelijk dat ze de chimpansees van Gombe nooit kon redden als er niet iets gedaan werd aan de arme bevolkingsgroepen in de buurt. Ik heb het natuurlijk over Dr. Jane Goodall.

Mens en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en moeten samenwerken om naast elkaar te kunnen bestaan. Om het Gombe reservaat heen is haar dat gelukt door allerlei projecten te initiëren om het welbevinden van de mensen te vergroten. Als de omgeving weer floreert, groeien er weer bomen op de heuvels en hebben boeren goedlopende bedrijven op een milieuvriendelijke wijze. Dit alles wel ondersteund door goed onderwijs.

Het bewonderenswaardige aan haar visie is dat het niet op een westerse manier moet plaatsvinden, maar juist met de Afrikaanse cultuur in het achterhoofd. Het mag namelijk niet moeilijk zijn voor de bevolking om te veranderen.

Door gezinsplanning te introduceren, meisjes hun school te laten afmaken (dit beïnvloedt de bevolkingsgroei ook: minder kinderen), milieuvriendelijk te gaan boeren, (alleen leningen verstrekken als men een milieuvriendelijk bedrijf kon gaan oprichten) en fair trade organisaties te interesseren is het Dr. Jane gelukt om mensen weer te verbinden met de natuur.

Doordat de bevolking blij werd van hun herstelde omgeving, meer geld ging verdienen, en gezonder werd, hoefden ze niet het land op te souperen zoals ze dat decennia lang wel deden. Apathie over een slechte situatie heeft plaatsgemaakt voor werken aan een doel waar mens en omgeving van profiteren. Woede, geweld en depressie zijn verruild voor vreedzaam samenleven in een voedende omgeving.

Eens te meer wordt duidelijk dat de verbinding tussen mens en natuur niet voor altijd verbroken hoeft te zijn.

Wordt vervolgd.

Françoise Vaal

Je eigen verbinding met de natuur maken? Klik hier

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Dagboek, De Aarde, Dieren, ecopsychologie, emoties, natuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s