Vijf jaar oud en nu al bang voor de natuur – 365 dagen verbinden met de #natuur – #ecopsychologie


3 maart 2012

Dag 200: Vijf jaar oud en nu al bang voor de natuur

Een bizarre tegenstelling kom ik deze week tegen. Ik merk een groot contrast op tussen twee kleine meisjes en hun verbinding met dieren. Het eerste meisje van 5 jaar, ontmoet ik in het vogelhospitaal. Ze krijgt daar met haar klasgenootjes een rondleiding. De meeste kinderen zijn nieuwsgierig en kijken om zich heen, soms een tikje voorzichtig, maar meestal verwonderd over wat ze allemaal zien. Dan zie ik het meisje buiten onbedaarlijk huilen. De juf komt dichterbij en ik hoor haar zeggen: “Maar een eend is toch niet zo eng?” Het meisje huilt dikke tranen en de juf haalt haar weg bij een kwakende eend.

Als het meisje met haar groepje even later de ziekenboeg in komt is er al snel hilariteit in de groep omdat het nogal ruikt in deze ziekenzaal. Snel knijpen de kleine handjes de neuzen dicht. Nieuwsgierig kijken ze in de hokken en zeggen wat ze denken te zien zitten. Sommigen weten het precies anderen zeggen eend tegen een zwaan of meerkoet.

Dan grijpt de juf weer in: het eerdergenoemde meisje is in paniek en probeert haar huilen in te houden, maar dat lukt niet zo goed. Half hyperventilerend wordt ze door de juf mee naar buiten genomen, weg van de vogels. De andere kinderen kijken haar verbaasd na. Wat is er hier, behalve de lucht, nu zo eng?

Het andere meisje dat mijn aandacht ving, is een meisje van ongeveer dezelfde leeftijd die in een aflevering van de Dog Whisperer de opdracht krijgt om met twee honden te gaan wandelen op straat. Haar buurvrouw, van wie de honden zijn, kan niet met ze over straat zonder dat ze verschrikkelijk trekken of bang zijn. De hondenfluisteraar legt het meisje heel simpel uit wat ze moet doen, en ze doet het braaf. Tot verbazing van de eigenaresse van de honden. De reden: het meisje heeft geen vooroordelen of angsten, maar is in het Nu en doet het gewoon. Geen enkel spoor van nervositeit of ongerustheid. Missie ‘honden heropvoeding’ geslaagd.

Wat mij nu het meest intrigeert is hoe het kan dat er zo’n groot verschil tussen deze twee meisjes van 5 zit. Bang voor een hond zijn, daar kan ik me nog iets bij voorstellen, maar voor een eend? Zou het eendenmeisje nog nooit de eendjes hebben gevoerd? Zou ze überhaupt wel in contact komen met dieren of met een natuurlijke omgeving? Het leek echt of dit de eerste keer was. Het hondenmeisje was een natuurtalent, voelde zich helemaal senang met dieren om zich heen, zoals de meeste kinderen in het vogelhospitaal. De verwondering over het leven was veel groter dan hun angst.

Ik vraag me oprecht af wat er van dit kleine meisje terecht moet komen als er nu al geen verwondering is over het natuurlijke leven om haar heen…

Wordt vervolgd.

Françoise Vaal

Leren vertrouwen op je natuurlijke zelf? 
Lees mijn ebook, te verkrijgen bij bol.com :

http://www.bol.com/nl/p/zelfvertrouwen/9200000035034679/

Hoe werkt dit boek?
Na een uitleg over hoe het kan dat we de verbinding met onszelf zijn verloren, volgen vier stappen die mijns inziens nodig zijn om weer in verbinding te komen met jezelf. In iedere stap geef ik ook een samenvatting van de ervaringen van twee cliënten, Tom en Lisa**. Zij volgden met succes deze methode.
Aan het eind van ieder hoofdstuk vind je oefeningen die je helpen met het specifieke onderdeel dat daarvoor is uitgelegd.
De vier stappen zijn:
 
Stap 1: Onderzoeken wat natuur voor je doet
Hierin ga je onderzoeken welke invloed de natuur op je heeft en welke ervaringen je ermee hebt gehad. Je weer openstellen voor zintuiglijke prikkelingen die voor je welzijn zorgen, staat hier centraal.
 
Stap 2: Bewust worden van het hoofd versus het lichaam
Deze stap maakt je bewust van het verschil tussen gedachten en gevoel. Het wordt je duidelijk op welke wijze je rationele denken je zintuigen kan dwarszitten. Verschillende manieren van het omzeilen van de zintuigen en hoe je dit kunt voorkomen worden besproken.
 
Stap 3: Het lichaam weer verbinden met het hoofd
Het creëren van optimale samenwerking tussen gevoel en ratio is de volgende stap. Belangrijk is om de juiste woorden te leren geven aan wat je voelt. Het voelen en denken wordt weer één. Het bekrachtigen van ervaringen door er woorden aan te geven is van essentieel belang om positieve ervaringen te verankeren in je lichaam. Dan weet je wanneer je op jezelf kunt vertrouwen.
 
Stap 4: Met zelfvertrouwen je eigen pad volgen
Als laatste ga je durven volgen wat je hart je ingeeft: je gaat in actie komen!
In deze stap leer je, aan de hand van voorbeelden en een actieplan, verschillende mogelijkheden om vol zelfvertrouwen de juiste weg te kiezen of beslissingen te nemen.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Dagboek, Dieren, ecopsychologie, emoties, natuur, zintuigen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s