Je spirituele natuur – 365 dagen verbinden met de #natuur – #ecopsychologie


19 april 2012

Dag 246: Je spirituele natuur

“Is de natuur spiritueel?” vroeg laatst iemand. Ik weet niet of daar zomaar een antwoord op te geven is, aangezien spiritualiteit voor veel mensen iets anders betekent. De één zegt in God te geloven, de ander in een hogere macht, weer een ander vindt het ontstijgen van het Ego en ga zo maar door.  Ik ben meer geneigd dan de vraag te stellen: waar ben je naar op zoek?

Als je op zoek bent naar een uitvlucht uit de dagelijkse realiteit door blind gedachten van anderen aan te hangen zonder ze zelf zintuiglijk te ervaren, dan vind ik dat geen goed plan. Je bent dan in ieder geval niet op zoek naar je zelf, maar naar iets buiten jezelf. En het mooie is juist dat alles waar je naar op zoek bent al in je zit. Je hebt het alleen nog niet de kans gegeven om eruit te laten komen.

“Maar spiritualiteit betekent juist een verbinding maken met het AL en dat is per definitie buiten je!” Zo kun je het natuurlijk ook bekijken, alleen ik heb ervaren dat je die verbinding niet kunt maken als je niet eerst met jezelf verbonden bent. In de toegepaste ecopsychologie is dat het kerngegeven: voelen in jezelf welke verbinding je met het AL maakt. Het AL is in dit geval de natuurlijke omgeving en dus ook het universum.

Als je opnieuw leert voelen (wat je als kind volautomatisch deed, maar door de jaren heen helaas hebt af moeten leren om allerlei redenen), met alle 53 zintuigen die je rijk bent, kun je dichter bij jezelf komen. De één noemt het intuïtie, de ander innerlijk weten, weer een ander het innerlijk kind, maar het komt op hetzelfde neer: het gaat om de eigen wijsheid die er altijd gezeten heeft maar in onbruik is geraakt. Menigeen die in staat is om die innerlijke bron aan te boren, ervaart dit als spiritueel. En als je die zintuigen opnieuw leert gebruiken door de natuur, wat de enige mogelijkheid is om ze allemaal te activeren, dan zou je kunnen zeggen dat natuur spiritueel is. Het staat alleen nooit los van jezelf. Je bent er tot in het diepst van je cellen meer verbonden.

Wordt vervolgd.

Leren vertrouwen op je natuurlijke zelf? 
Lees mijn ebook, te verkrijgen bij bol.com :

http://www.bol.com/nl/p/zelfvertrouwen/9200000035034679/

Hoe werkt dit boek?
Na een uitleg over hoe het kan dat we de verbinding met onszelf zijn verloren, volgen vier stappen die mijns inziens nodig zijn om weer in verbinding te komen met jezelf. In iedere stap geef ik ook een samenvatting van de ervaringen van twee cliënten, Tom en Lisa**. Zij volgden met succes deze methode.
Aan het eind van ieder hoofdstuk vind je oefeningen die je helpen met het specifieke onderdeel dat daarvoor is uitgelegd.
De vier stappen zijn:
 
Stap 1: Onderzoeken wat natuur voor je doet
Hierin ga je onderzoeken welke invloed de natuur op je heeft en welke ervaringen je ermee hebt gehad. Je weer openstellen voor zintuiglijke prikkelingen die voor je welzijn zorgen, staat hier centraal.
 
Stap 2: Bewust worden van het hoofd versus het lichaam
Deze stap maakt je bewust van het verschil tussen gedachten en gevoel. Het wordt je duidelijk op welke wijze je rationele denken je zintuigen kan dwarszitten. Verschillende manieren van het omzeilen van de zintuigen en hoe je dit kunt voorkomen worden besproken.
 
Stap 3: Het lichaam weer verbinden met het hoofd
Het creëren van optimale samenwerking tussen gevoel en ratio is de volgende stap. Belangrijk is om de juiste woorden te leren geven aan wat je voelt. Het voelen en denken wordt weer één. Het bekrachtigen van ervaringen door er woorden aan te geven is van essentieel belang om positieve ervaringen te verankeren in je lichaam. Dan weet je wanneer je op jezelf kunt vertrouwen.
 
Stap 4: Met zelfvertrouwen je eigen pad volgen
Als laatste ga je durven volgen wat je hart je ingeeft: je gaat in actie komen!
In deze stap leer je, aan de hand van voorbeelden en een actieplan, verschillende mogelijkheden om vol zelfvertrouwen de juiste weg te kiezen of beslissingen te nemen.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Dagboek, ecopsychologie, natuur, zintuigen

Een Reactie op “Je spirituele natuur – 365 dagen verbinden met de #natuur – #ecopsychologie

  1. Wat is geloven dat het geloof in jezelf zit en te vinden is. Dan ben je spiritueel bezig.
    Een leerzame en prachtige tekst.
    Bedankt om het te delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s