Koud uit het ei en vertrouwen op intuïtie – 365 dagen verbinden met de #natuur – #ecopsychologie


24 mei 2012

Dag 279: Koud uit het ei en vertrouwen op intuïtie

Ze weet al helemaal wat ze moet doen. De warmte opzoeken (toevallig komt die uit een lamp maar daar heeft zij geen boodschap aan), je veertjes een beetje poetsen en je snavel in het water steken, bij voorkeur als er wat gras in zit. Aan dat gras knabbel je dan ook nog wat, en vervolgens is het slapen geblazen. En wie weet neem je later nog even een bad.
Er is een zwaantje geboren in het vogelasiel.

Met verbazing kan ik iedere keer weer kijken naar de kennis die alle kleine vogeltjes al bezitten. De intuïtieve reacties die ze hebben als er gegeten of tegen elkaar aangekropen moet worden voor warmte, als de billen over de rand gestoken moeten worden om te poepen… ze weten het allemaal al. Wat aantrekkelijk is, is vastgelegd en zit diep verankerd in de zintuigen.

Dat wil overigens niet zeggen dat ze niet meer kunnen leren (het is soms even wennen met een onhandige surrogaatmoeder). Sommige vogels pakken de voeding-nieuwe-stijl heel goed op en springen boven op je hand als je gaat voeren. Ze lijken heel aanhankelijk te worden (ook al doen de surrogaatmoeders en vaders hun best om ze op afstand te houden), maar onvermijdelijk komt het moment dat ze zelf kunnen eten en dan bekoelt de relatie.

Een andere ingebakken wijsheid komt dan ineens naar boven: je moet wegblijven van allerlei grote bewegende dingen, en in het bijzonder van degene die je vast willen grijpen! De transformatie van afhankelijk zijn van een moeder die eten brengt naar het zelf kunnen eten, schudt kennelijk meteen het veiligheidssysteem wakker. Zelfstandig eten betekent dus: dan ook helemaal zelfstandig!

Als nep-vogelmoeder doet dat even pijn. Zo zaten ze nog gemoedelijk op je hand, zo weten ze niet hoe hard ze weg moeten vliegen. Maar zo zit het leven in elkaar; ze volgen niets anders dan hun wijze instincten.

Wij hebben die basisinstincten ook, maar eigenlijk mogen we wel een beetje jaloers zijn op die vogeltjes. Wij krijgen de informatie veelal van buitenaf aangereikt en houden dan op met zelf te voelen. Bij de vogels komt het allemaal van binnenuit.

Wordt vervolgd.

Leren vertrouwen op je natuurlijke zelf? 
Lees mijn ebook, te verkrijgen bij bol.com :

http://www.bol.com/nl/p/zelfvertrouwen/9200000035034679/

Hoe werkt dit boek?
Na een uitleg over hoe het kan dat we de verbinding met onszelf zijn verloren, volgen vier stappen die mijns inziens nodig zijn om weer in verbinding te komen met jezelf. In iedere stap geef ik ook een samenvatting van de ervaringen van twee cliënten, Tom en Lisa**. Zij volgden met succes deze methode.
Aan het eind van ieder hoofdstuk vind je oefeningen die je helpen met het specifieke onderdeel dat daarvoor is uitgelegd.
De vier stappen zijn:
 
Stap 1: Onderzoeken wat natuur voor je doet
Hierin ga je onderzoeken welke invloed de natuur op je heeft en welke ervaringen je ermee hebt gehad. Je weer openstellen voor zintuiglijke prikkelingen die voor je welzijn zorgen, staat hier centraal.
 
Stap 2: Bewust worden van het hoofd versus het lichaam
Deze stap maakt je bewust van het verschil tussen gedachten en gevoel. Het wordt je duidelijk op welke wijze je rationele denken je zintuigen kan dwarszitten. Verschillende manieren van het omzeilen van de zintuigen en hoe je dit kunt voorkomen worden besproken.
 
Stap 3: Het lichaam weer verbinden met het hoofd
Het creëren van optimale samenwerking tussen gevoel en ratio is de volgende stap. Belangrijk is om de juiste woorden te leren geven aan wat je voelt. Het voelen en denken wordt weer één. Het bekrachtigen van ervaringen door er woorden aan te geven is van essentieel belang om positieve ervaringen te verankeren in je lichaam. Dan weet je wanneer je op jezelf kunt vertrouwen.
 
Stap 4: Met zelfvertrouwen je eigen pad volgen
Als laatste ga je durven volgen wat je hart je ingeeft: je gaat in actie komen!
In deze stap leer je, aan de hand van voorbeelden en een actieplan, verschillende mogelijkheden om vol zelfvertrouwen de juiste weg te kiezen of beslissingen te nemen.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Dagboek, Dieren, ecopsychologie, natuur, zintuigen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s