Op elke plek in je element zijn – 365 dagen verbinden met de #natuur – #ecopsychologie


20 juli 2012

Dag 331: Op elke plek in je element zijn

Met een bloedgang komt het me voorbij. Ik kijk het na en zie hoe de wind het optilt om het verder te vervoeren. Een distelveld laat zijn zaadjes los en met de stevige noordwesten wind laten ze zich gewillig meevoeren. De één gaat hoog, de ander laag. Ze hebben zichzelf ontworpen om de wind als vervoermiddel te gebruiken. Daar waar de wind hen loslaat, daar is hun toekomst.

Of ze nu ver komen of niet, ze zijn allemaal hetzelfde en ze moeten het doen met de plek waar ze landen. Als de plek vruchtbaar is, hebben ze geluk en hoeven ze niet veel te doen. Andere zaadjes moeten harder werken om hun essentie tot bloei te laten komen.

Het zet me aan het denken. De ene mens is bij machte om een hoge wind pakken en vindt zijn bedje gespreid, de ander krijgt niet veel wind en moet het doen met wat er mogelijk is. We denken vaak dat mensen die een gunstige wind toebedeeld krijgen veel geluk hebben en we kunnen er jaloers op zijn. Maar wind of geen wind, de kern van het leven zit hem in het kunnen laten bloeien van wie je in essentie bent. Ongeacht op welke plek je je bevindt.

Als een mens een gunstige wind heeft weten te pakken, maar zichzelf op die plek niet kan zijn, dan vindt hij het ongeluk. En dat gebeurt veel vaker dan we denken. Afgunstig kijken naar mensen die het ogenschijnlijk beter hebben, heeft dus helemaal geen zin. Sommige hoogvliegers vliegen zich te pletter, branden op, of storten in. De snelheid past niet bij wie ze werkelijk zijn.

Op een minder goedbedeelde plek leven maar niet van je vermogens gebruik maken om in je essentie te groeien, brengt ook ongeluk. Het heeft dus niets te maken met de plek waar je bent geland, het heeft te maken of jij jezelf kunt zijn. En met grote regelmaat in je element bent.

Zo’n distelzaadje zal nooit denken: “Ik doe het niet, want ik ben minder bedeeld.” Die pakt zijn kans omdat het voorgeprogrammeerd is om te groeien en bloeien op de best mogelijke wijze. Alleen de mens is in staat om allerlei excuses of blokkades op te werpen om maar niet de persoon te worden die we werkelijk zijn. En dat terwijl het leven zoveel mooier zou zijn als je dat wel doet.

Wind, een kruiwagen of niet, je moet het doen met wat je aangereikt wordt en daar het beste uit halen voor jezelf en voor je omgeving. Dan kun je zeggen dat je leven geslaagd is. Of de distel nu groot wordt of klein blijft, als het een distel is geworden is de missie geslaagd.

Wordt vervolgd.

Françoise Vaal

Leren voelen met het Natural Systems Thinking Proces? Klik hier

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Dagboek, ecopsychologie, natuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s