Jezelf zijn, of juist niet? – 365 dagen verbinden met de #natuur – #ecopsychologie


19 maart 2012

Dag 216: Jezelf zijn, of juist niet?

Jezelf zijn, dichter bij jezelf komen, je kern vinden of je essentie, dat is toch wel het hoogst haalbare wat je als mens kunt bereiken. Althans, we zouden dat allemaal zo graag willen. We zijn natuurlijk ver van onze kern afgeraakt door de wijze waarop onze maatschappij is opgebouwd. Het ‘volgen’ van wat er in het algemeen van je verlangd wordt, door anderen dus, is de basis van onze wereld. Het leuke is dat we mensen bewonderen die de mainstream juist niet volgen en anders durven zijn, zoals wijlen Herman Brood, of de mensen uit programma’s als Paradijsvogels of De Stoel. Deze mensen dragen hun diepste essentie op creatieve wijze uit. De meesten van ons durven dat niet.

Allerlei blokkerende mechanismen spelen op om maar vooral te voldoen aan wat er van je verwacht wordt. Verhalen, aannames, overtuigingen en excuses krijgen de overhand en verstommen de creatieve kern die in ons allemaal zit. Zonde, want het is juist zo mooi als je echt jezelf kunt zijn en jouw specifieke kwaliteiten op waarde worden geschat. Menig therapeut, coach, counselor en goeroe is bezig om de mens te helpen zichzelf te worden. Ik betoog in deze blog steeds dat we terug naar onze natuur, onze essentie, moeten door meer verbinding te maken met de natuur. Maar dan loop je ineens tegen een filmpje aan van een wel heel bijzonder dier die, net als de kameleon, een master of disguise is (filmpje helemaal uit zien). Is er dan nog sprake van een eigen essentie of niet?

Wordt vervolgd.

Françoise Vaal

Leren vertrouwen op je natuurlijke zelf? 
Lees mijn ebook, te verkrijgen bij bol.com :

http://www.bol.com/nl/p/zelfvertrouwen/9200000035034679/

Hoe werkt dit boek?
Na een uitleg over hoe het kan dat we de verbinding met onszelf zijn verloren, volgen vier stappen die mijns inziens nodig zijn om weer in verbinding te komen met jezelf. In iedere stap geef ik ook een samenvatting van de ervaringen van twee cliënten, Tom en Lisa**. Zij volgden met succes deze methode.
Aan het eind van ieder hoofdstuk vind je oefeningen die je helpen met het specifieke onderdeel dat daarvoor is uitgelegd.
De vier stappen zijn:
 
Stap 1: Onderzoeken wat natuur voor je doet
Hierin ga je onderzoeken welke invloed de natuur op je heeft en welke ervaringen je ermee hebt gehad. Je weer openstellen voor zintuiglijke prikkelingen die voor je welzijn zorgen, staat hier centraal.
 
Stap 2: Bewust worden van het hoofd versus het lichaam
Deze stap maakt je bewust van het verschil tussen gedachten en gevoel. Het wordt je duidelijk op welke wijze je rationele denken je zintuigen kan dwarszitten. Verschillende manieren van het omzeilen van de zintuigen en hoe je dit kunt voorkomen worden besproken.
 
Stap 3: Het lichaam weer verbinden met het hoofd
Het creëren van optimale samenwerking tussen gevoel en ratio is de volgende stap. Belangrijk is om de juiste woorden te leren geven aan wat je voelt. Het voelen en denken wordt weer één. Het bekrachtigen van ervaringen door er woorden aan te geven is van essentieel belang om positieve ervaringen te verankeren in je lichaam. Dan weet je wanneer je op jezelf kunt vertrouwen.
 
Stap 4: Met zelfvertrouwen je eigen pad volgen
Als laatste ga je durven volgen wat je hart je ingeeft: je gaat in actie komen!
In deze stap leer je, aan de hand van voorbeelden en een actieplan, verschillende mogelijkheden om vol zelfvertrouwen de juiste weg te kiezen of beslissingen te nemen.

2 reacties

Opgeslagen onder Dagboek, Dieren, ecopsychologie, natuur

2 Reacties op “Jezelf zijn, of juist niet? – 365 dagen verbinden met de #natuur – #ecopsychologie

  1. Coccinella

    Heel wijs blogje! En dat filmpje is SUPER!

Plaats een reactie